Η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Να εξετασθεί η αντιμετώπιση των επιχειρηματικών δανείων.
*Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΤΟΥ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ»
Η αντιμετώπιση των επιχειρηματικών δανείων, μετά τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτελεί το αντικείμενο επιστολής του Προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσου, προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον πρόεδρό της κ. Κων/νο Μίχαλο.
Στην επιστολή γίνονται ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για το σοβαρό αυτό θέμα, οι οποίες κοινοποιούνται και προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη και Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο, ενώ την έχουν παραλάβει και οι βουλευτές Ηλείας.
Αναλυτικά από τον κ. Νικολούτσο, τονίζονται τα εξής:
«Η προθεσμία υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου 4307/2014 (νόμος Δένδια) λήγει την 30-9-2016. Πιθανολογείται η παράταση εφαρμογής του, διότι αφ’ ενός δεν επαρκεί ο χρόνος για την θεσμοθέτηση μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη του σχεδιαζόμενου νέου νομοθετήματος για την αντιμετώπιση όλων των χρεών των επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου πρέπει να υπάρχει ενεργό ένα νομοθέτημα μόνιμης ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων, καθ’ ότι αυτό υπαγορεύεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Η εφαρμογή του νόμου 4307/2016 “απέτυχε” από την άποψη ότι δεν εφαρμόσθηκε μαζικά. Η εμπειρία αναφέρει ότι η κύρια αποτυχία μη ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είναι η έλλειψη ενημέρωσης (κυρίως στα τοπικά υποκαταστήματα), τεχνογνωσίας και βούλησης εκ μέρους των τραπεζικών στελεχών και του προσωπικού, ώστε να καθοδηγήσουν τον πελάτη επιχειρηματία στη διαδικασία υπαγωγής, ως εξωδικαστική διαδικασία, η οποία ναι μεν φέρει τη μορφή των ήδη κλασσικών προτεινόμενων ρυθμίσεων ή εκ του νόμου ρυθμίσεων (π.χ. πυρόπληκτα με εγγύηση του Ελλ. Δημοσίου), διαφέρει ωστόσο ποιοτικά από αυτές, καθότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δύναται να φέρει αποτελέσματα ρύθμισης, δίκαιης, εύλογης και ανταποκρινόμενης στην παρούσα πραγματική οικονομική κατάσταση του επιχειρηματία.
Ο καινοφανής όρος “συνεργάσιμος δανειολήπτης” που εισήχθη στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ, αλλά αποτελεί και προϋπόθεση υπαγωγής των φυσικών προσώπων στον ν. 3869/10 (νόμος Κατσέλη) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, θα αποτελέσει σοβαρό αντικείμενο ερμηνείας από τα Δικαστήρια, διότι εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων θα προβάλλεται, κατ’ ένσταση, ότι ο προσφεύγων δανειολήπτης, είτε φυσικό πρόσωπο, είτε επιχείρηση, στα πλαίσια εκδικάσεως αιτήσεων του Νόμου Κατσέλη ή ανακοπών και αιτήσεων αναστολών σε περίπτωση μαζικών εκδόσεων διαταγών πληρωμής, αντιστοίχως, ώστε να απορρίπτεται το ανάλογο ένδικο βοήθημα. Συνεπώς, η μη χρήση του μοναδικού νομοθετήματος σχετικά με την ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων και εφόσον η επιχείρηση δεν έχει υπαχθεί σε άλλη ενεργή ρύθμιση πιθανόν να επιφέρει δυσκολίες και στέρηση νομικών επιχειρημάτων στη τυχόν δικαστική διαδικασία. »